KUIH LOMPAT TIKAM
BAHAN-BAHAN
11/2 cawan tepung beras
4 helai daun pandan
2 cawan air
1 cawansantan
1 sudu teh garam
1 cawan beras pulut (dibasuh dan ditoskan)
sedikit perwarna merah
CARANYA
1. Daun pandan dikisar dengan dua cawan air dan ditapis
2. 1 cawan tepung dimasak dengan dua cawan air dau.n pandan hingga pekat.
kemudian tuangkan kedalam mangkuk dan sejukan.
3. 1/2 cawan lagi tepung dimasak dengan santan dan campurkan sedikit garam,Masak hingga pekat biar ia masak sepenuhnya angkat dan masukkan dalam bekas .
4. beras pulut dimasak, dan dimasukkan perwana merah ,dimasak seperti masak nasi biasalah tah perlulah
nak kukus sebab ia sedikit sahaja.
CARA UNTUK MEMBUAH KUAHNYA
1. Campurkan sekeping gula melaka dengan 1 cawan air dimasak hingga mendidih sekejap dan angkat
BILA HENDAK MAKAN MASUKKAN HIRISAN KUIH LOMPAT TIKAN ,SANTAN DAN MANISAN GULA MELAKA.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan