BIHUN GORENG CINA
BAHAN-BAHAN
1bungkus bihun(direndam dalam air supaya lembut)
7 ulas bawang putih(dikisar)
1 ketul isi ayam (dipotong kecil)
10 ekor udang sederhana besar dibung kulitnya
4 batang sawi atau lain-lain sayur(dihiris)
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
1cawan air
serbuk perasa secukup rasa
CARANYA
1. Panaskan minyak dalam kuali tumiskan bawang putih yang dikisar hingga naik baunya,masukan isi ayam dalam kuali kacau sekejap ,kemudiam udang dimasukan, kacau rata .
2. Apabila isi ayam dan udang masak, masukan pula sayur,garam,gula, air, dan serbuk perasa kacau biar sebati.
3. Akhir sekali, masukan bihun yang ditoskan kedalam kuali kacau perlahan-lahan ,agar ia sebati dengan satu sama lain kacau selama 10 minit supaya kering airnya. Sudah masak angkat dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan