Rabu, 5 Jun 2013
Kari Ikan Tenggiri
KARI IKAN TENGGIRI
Bahan-bahan
3 keping ikan tenggiri
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
500ml santan
2 sudu rempah kari ikan
1 sudu rempah campur
garam dan gula
sudu air asam jawa
1cm halia
Caranya
1. Bawang merah,bawang putih,halia dikisar.
2. Panaskan minyak, tumis rempah campu sampai naik baunya, masukkan bahan yg dikisar kacau sekejap dan masukkan kari ikan.
3. Tunggu sampai pecah minyak, kacau lagi sekejap kemudian masukkan santan, garam, gula dan air asam jawa. Tunggu sampai mendidih sekejap, masukkan ikan perlahankan api tunggu dalam 8 minit. Angkat.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan