Rabu, 5 Jun 2013

Ayam Bakar Percik






                           AYAM PERCIK

BAHAN-BAHAN
1/2 EKOR AYAM
7 BIJI BAWANG MERAH( DITUMBUK)
3 ULAS BAWANG PUTIH( DITUMBUK)
1 BATANG SERAI(DITITIK)
2 SUDU TEPUNG JAGUNG( DI BANCUH DENGAN AIR SEDIKIT)
1 SUDU PEKAT AIR ASAM JAWA
2 SUDU GULA
SEDIKIT GARAM
1 CM HALIA (DITUMBUK)

CARANYA

1. AYAM DIBELAH DIBERSIHKAN, GAUL AYAM BERSAMA BAHAN YANG DITUMBUK
SEPARUH YA,PERAHKAN SELAMA 1/2 JAM ATAU LEBIH.

2. MASUKAN SANTAN KE DALAM PERIUK SERTA BAHAN YANG SEPARUH LAGI
KACAU RATA.

3. BILA MENDIDIH LETAKKAN GARAM, GULA, SEDIKIT SERBUK PERASA DAN SERAI YANG DITITIK.

4.TUNGGU SAMPAI MENDIDIH DAN ANGKAT. RASA MASAM MASINNYA, KALAU NAK LEBIH BOLEH TAMBAH.

5. AYAM DIBAKAR DAN AMBIK KUAH YANG SUDAH MASAK RENJISKAN KEATAS ISI
AYAM TADI ,
6.BILA MASAK SEMUANYA TUANG KEDALAM BEKAS TUANGKAN LEBIHAN KUAHNYA KEATAS AYAM ,ANGKAT HINDANGKAN


Tiada ulasan:

Catat Ulasan