Sabtu, 1 Jun 2013

ikan bilis pedas manis berkacang kak za


          INI IALAH SALAH SATU RESEPI YANG POPULAR MENJADI SALAH SATU HIDANGAN KENDURI DI KELANTAN.

                                      




             IKAN BILIS PEDAS MANIS BERKACANG KAK ZA

BAHAN-BAHAN:
500 G ikan bilis
3 sudu serbuk cili(babas) @lain lain
1 cawan kacang tanah(digoreng dengan sedikit minyak)
7 biji bawang merah (dikisar)
3 biji bawang putih(dikisar)
1/2 cawan gula
3 biji cili padi(dikisar)
1/2 cawan air

CARA-CARA:
1.goreng ikan bilis sehingga garing dan toskan(biarkan sesejuk-sejuknya)
2.kacang tanah digoreng sehingga garing dan ditoskan
3.panaskan minyak dalam kuali,tumis bahan yang dikisar,kacau sehingga berbau wangi.
4.masukkan gula dan air,kacau sehingga mendidih,biarkan seketika sehingga menjadi pekat sedikit.angkat dan sejukkan.
5.apabila semuanya sejuk,campurkan kacang tanah dan bahan tumis dalam bekas kemudian kacau rata.
sedia untuk dihidangkan.

                                         

Tiada ulasan:

Catat Ulasan