Jumaat, 28 Jun 2013

steak cina

STEAK CINA


BAHAN-BAHAN

1/2 daging batang pinang
1 sudu besar tepung jangung
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil serbuk perasa
1sudu kecil serbuk lada hitam
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar
3 biji kentang goreng digoreng memanjang diletakkan sebelah steak
1 kiub stok daging lembu

CARANYA

1. Daging dipotong lebar dan diketuk-ketuk jangan sampai putus .Perap daging dengan kicap pekat,
kicap cair,dan serbuk lada hitam selama sejam.
2.Selepas itu digoreng hingga masak.Tumiskan bawang sampai kuning,Masukkan 1/2 cawan airvdan bila mendidih masukkan kiub daging,serbuk perasa dan bawang besar.Akhir sekali bubuh bancuhan tepung
jagung dan masak hingga pekat
3. Untuk menghidang ,susunkan daging steak ke dalam pinggan,tuang kuah keatasnya dan letakkan kentang goreng disebelah daging.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan