Ahad, 2 Jun 2013

Bihun Masak Merah



BIHUN MASAK MERAH



BAHAN-BAHAN

1bungkus bihun(direndam dalan air hingga lembut)
1 ketul ayam(dipotong kecil-kecil)
6 biji bawang merah(dikisar)
4 ulas bawang putih(dikisar)
1 ikat sayur kangkung(sayur lain pun boleh)
15 biji cili kering (direndam dengan air panas dan dikisar
10 ekor udang dibung kulit
1 cawan air
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
serbuk perasa

CARANYA

1. Panaskan minyak dalam kuali tumis bahan yang dikisar hingga harun 
    baunya,masukan cili yang dikisar kedalam kuali kacau perlahan-lahan 
    selama 3 minit.
2. Masukan ayam yang dipotong kecil tadi, kacau bila ia mendidih tambahkan  
    udang yang dibung kulitnya,kacau lagi.
3. Masukan garam sos tomato, ,gula,serbuk perasa, kacau rata baru masukan 
    sayur yang dipotong iaitu kangkung dan air secawan.
4. Kacau lagi akhirnya masukan bihun yang ditoskan itu ,kacau pelahan-lahan 
    biar rata supaya ia sebati dengan bihun, kacau sampai masak angaran 10 
    minit bila masak angkat dan hindangkan.















Tiada ulasan:

Catat Ulasan