Sabtu, 1 Jun 2013

Ayam Masak Kari










                          AYAM MASAK KARI  


BAHANNYA
1ekor ayam (dipotong 12)
2 biji bawang besar(dikisar)
5 ulas bawang merah(dikasar)
3 ulas bawang putih(dikisar)
2cm halia (dikisar)
3 sudu makan rempah ayam
2 batang kayu manis
2 kumtum bunga lawang
5 kumtum bunga cengkih
1 biji kelapa(ambil santannya)
1 sudu asam jawa(ambil perahannya 2 sudu airnya
3biji kentang (dibelah empat)
garam dan gula secukup rasa

caranya

Panaskan minyak dalam kuali tumis kayu manis, bunga lawang, cengkih,kacau rata sampai harum bau nya
masukan pula bahan yang dikisar kedalam kuali kacau rata,bila agak garing masukan rempah yang digaul
dengan sedikit air ,masukan kedalam kuali juga ,kacau rata-rata biar sebati sampai pecah minyak 

Kamudian masukan ayam yang dipotong serta dibersihkan kedalam kuali kacau rata tambah juga air asam jawa garam ,gula dan kentang ,bila memdidih hingga empuk dagingnya.

Rasalah dulu kuahnya kalau tak masin,manis nya tambahlan ya,angkat hidangkan



Tiada ulasan:

Catat Ulasan