Rabu, 12 Jun 2013

Kuih Lompat Tikam

                          KUIH LOMPAT TIKAM     
  

BAHAN-BAHAN

11/2 cawan tepung beras
4 helai daun pandan
2 cawan air
1 cawansantan
1 sudu teh garam
1 cawan beras pulut (dibasuh dan ditoskan)
sedikit perwarna merah

CARANYA
1. Daun pandan  dikisar dengan dua cawan air dan ditapis
2. 1 cawan tepung dimasak dengan dua cawan air dau.n pandan hingga pekat.
kemudian  tuangkan kedalam mangkuk dan sejukan.
3. 1/2 cawan lagi tepung dimasak dengan santan dan campurkan sedikit garam,Masak hingga pekat biar ia masak sepenuhnya angkat dan masukkan dalam bekas .
4. beras pulut dimasak, dan dimasukkan perwana merah ,dimasak seperti masak nasi biasalah tah perlulah
nak kukus sebab ia sedikit sahaja.

CARA UNTUK MEMBUAH KUAHNYA

1. Campurkan sekeping gula melaka dengan 1 cawan air dimasak hingga mendidih sekejap dan angkat

BILA HENDAK MAKAN MASUKKAN HIRISAN KUIH LOMPAT TIKAN ,SANTAN DAN MANISAN  GULA MELAKA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan