Rabu, 19 Jun 2013

Daging Masak Merah

                         


                     DAGING MASAK MERAH



BAHAN-BAHAN

1kg daging  (dipotong nipis-nipis
1 tin kecil kacang peas
1/2 botol tomato sos
3cawan pati  santan
mink untuk menumis
1 sudu besar garam
1sudu setengah gula

5 bijibuah keras  ( dikisar)
2 sudu bijan
10 biji cili merah  ( dikisar)
10 biji bawang merah ( dikisar)
5 bijibawang putih ( dikisar)
2cm halia  ( dikisar)
2cm lengkuas ( dikisar)
1 batang serai ( dikisar)
1 cawan santan cair

CARANYA

1. Panaskan minyak . tumis bahan yanh telah digiling.
1. Bila wangi masukkan daging  kacau rata-rata,kemidian masukkan1 cawan santan cair
3. Bila daging telah empuk masukkan 3 cawan santan .pekat
4. Apabila  agak pekat masukkan tomato sos dan kacang peas serta 1 sudu besar garam  dan 1sudu setengah besar gula .
5. Angkat dan hidangkan






Tiada ulasan:

Catat Ulasan