Ahad, 9 Jun 2013

Nasi Ayam

                             
 NASI AYAM


BAHAN-BAHAN  (NASI AYAM)

1 mangkuk kecil beras
2 mangkuk air rebusan ayam
2 sudu marjerin
1 biji bawang besar (dihiris)
1cm halia ( dihiris)
1 batang kayu manis
1bunga lawang
2 bunga cengkih
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 helai duan pandan

BAHAN B ( AYAM GORENG)

1 Keping dada ayam
2 sudu besar kicap
1/2 teh gula
1/2cm halia (ditumbuk)

BAHAN HIASAN

Daun salad
1 biji tomato


CARANYA  (NASI AYAM)

1. Panaskan marjerin tumis bunga lawang, cengkih dan kayu manis, kacau hingga naik baunya,masukkan bawang besar dan daun pandan, kacau selepas itu masukkan beras.

2. Masukkan beras yang telah ditumis ke dalam periuk nasi automatik, akhir sekali masukkan air rebusan ayam, biar ia mendidih dan masak.

CARANYA (AYAN GORENG)

1. Ayam digaul dengan kicap, halia dan gula,perapkan sekejap. Kemudian goreng sampai masakdan angkat

2. Hiaskan pinggan dengan salad.


(Nasi ayam dimakan dengan sup dan sambal lada merah.)






Tiada ulasan:

Catat Ulasan