Selasa, 25 Jun 2013

Acar Pisang gala

                            ACAR PISANG GALA

BAHAN-BAHAN

4biji pisang gala muda
1 labu bawang besar belah 6
2 biji lada merah( dibelah dua)
2 sudu makan cuka makan
1 sudu makan air
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1 sudu makan serbuk lada
3 biji bawang merah

CARANYA

1. Pisang dibersihkan dan dipotong jangan sampai putus kelarnya.
2. Setelas itu rendankan dengan air garam tunggu sekejap ,ramas dan toskan.
3, Celurkan pisang tu biar sampai masak atau lemut.
4. Bawang ditumbuk dan dicampur dengan serbuk lada
5. masukan cuka ,gula,garam.bila mendidih masukan pisang yang direbus tadi .
Masukkan bawang merah
,lada kacau rata-rata.Biarkan sekejap dan angkat serta hidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan