Rabu, 29 Mei 2013

Sotong Masak Merah

         


 SOTONG MASAK MERAH   


Bahan-bahan :


  • 1/2 kilo sotong 
  • 3 sudu besar cili giling atau serbuk cili 
  • 7 biji bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 /2 sudu besar garam
  • 1/2 keping gula melaka
  • 1/2 sudu gula
  • sedikit perasa
  • minyak (untuk menumis)


Cara memasak...

1. Bawang merah, bawang putih, halia dan 1/2 bawang besar di kisar hingga halus.
2. Panaskan minyak dalam kuali, bila panas tumis bahan yang di kisar tadi dan kacau sehingga rata selama 1
    minit.
3. Masukan cili serbuk atau cili giling, kacau selama 3 minit.
4. Bila bahan tumis naik minyak masukan sotong yang dipotong kecil ke dalam bahan tumis tadi, kacau  
    sehingga rata
5. Bila mendidh biarkan selama lebih kurang 3 minit, kemudian masukan pula sos tomato, air asam
    jawa, gula melaka, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau lagi.
6. Akhir sekali pelahankan api, biarkan selama 5 minit kemudian masukan hirisan bawang besar ke dalam
    masakan. Kacau sekejap dan sedia untuk angkat

   (garam boleh ditambah mengikut citarasa)







             

Tiada ulasan:

Catat Ulasan