SOTONG MASAK MERAH
Bahan-bahan :
- 1/2 kilo sotong
- 3 sudu besar cili giling atau serbuk cili
- 7 biji bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 sudu besar air asam jawa
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 /2 sudu besar garam
- 1/2 keping gula melaka
- 1/2 sudu gula
- sedikit perasa
- minyak (untuk menumis)
Cara memasak...
1. Bawang merah, bawang putih, halia dan 1/2 bawang besar di kisar hingga halus.
2. Panaskan minyak dalam kuali, bila panas tumis bahan yang di kisar tadi dan kacau sehingga rata selama 1
minit.
3. Masukan cili serbuk atau cili giling, kacau selama 3 minit.
4. Bila bahan tumis naik minyak masukan sotong yang dipotong kecil ke dalam bahan tumis tadi, kacau
sehingga rata
5. Bila mendidh biarkan selama lebih kurang 3 minit, kemudian masukan pula sos tomato, air asam
jawa, gula melaka, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau lagi.
6. Akhir sekali pelahankan api, biarkan selama 5 minit kemudian masukan hirisan bawang besar ke dalam
masakan. Kacau sekejap dan sedia untuk angkat
(garam boleh ditambah mengikut citarasa)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan