Jumaat, 31 Mei 2013

Daging Masak Kicap Kak Za

         

                                               


DAGING MASAK KICAP

Bahan-bahan

500gm dipotong daging(potong kecil)
3sudu makam kicap manis
3 ulas bawang merah di kisar
2 ulas bawang putih  di kisar
2 biji cili merah
4 cm kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih dan 1 kuntum bunga lawang .g
1 sudu teh garam 
1 sudu gula 
sedikit serbuk perasa

caranya
daging direbus hingga lembut
panas kan minyak tumis bawang merah ,bawang putih hingga naik baunya
masukan  juga cengkeh,kayu manis,bunga lawang kacau sebati
kemudikan masukan daging kacau lagi.
bila daging nampak garing tambahkan kicap manis garam gula ;sedikit air dan serbuk perasa kacau biar sebati  
    Rasa dulu dagingnya kalau ada yang kurang bahan tambahlah ikut selera anda angkat dan hidangkan




Tiada ulasan:

Catat Ulasan