Khamis, 30 Mei 2013

Keladi Masak Asam Pedas


KELADI MASAK ASAM PEDAS
                          (ini masakan turun temurun keluarga Kak Za ye)


Bahan-bahan

1 batang keladi
2 gelas air
3 biji bawang putih(dikisar)
1 cm lengkuas(dikisar)
3 biji cili padi
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
sedikit gula

Cara membuat


  1. keladi disiat kulit luarnya, dipotong kecil dan dibersihkan.masukkan air dan keladi yang dipotong tadi ke dalam periuk.  
  2. masukkan juga bawang putih dan langkuas yang telah dikisar tadi, kacau rata.tumbukkan cili padi, kemudian masuk ia berserta dengan garam, gula dan asam keping ke dalam peruk masakan tadi apabila mendidih.
  3. kacau dan tunggu selama beberapa minit,angkat.






  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan