RESIPI KERUTUB AYAM PANDAN
(resipi popular di pantai timur)
Bahan-bahan A
- 1/2 ekor ayam
- 300gm rempah kerutuk ayam
- 500ml santan (4 cawan santan)
- 5 sudu makan kerisik
- 40gm gula melaka
- 2 btg serai
- sehelai daun pandan @ 2 helai limau purut
- 2 biji ubi kentang (dihiris 4)
- Secawan minyak masak
- 2 sudu air asam jawa
Bahan-bahan B (untuk menumis)
- 2 btg kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
Bahan-bahan C (untuk dikisar)
- 4 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 2cm halia
- 1 sudu teh garam
Bahan-bahan D (untuk dihiris)
- 4 ulas bawang merah
- 2ulas bawang putih
- 1 inci halia
Cara memasak...
- Panaskan minyak, selepas itu tumis bahan-bahan B. Bila naik baunya, masukkan bahan D dan kacau sekejap.
- Masuk bahan C (dikisar) dan kacau sehingga sebati selama 5 minit.
- Bancuh serbuk kerutuk dengan sedikit air dan kacau sehingga pekat. Masukkan serbuk kerutuk yang telah dibancuh ke dalam bahan-bahan tadi. Kacau sampai naik minyak (10 minit). Kemudian masukkan 2 sudu air asam .
- Selepas itu, masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk dan kacau rata selama 10 minit.
- Masukkan gula melaka, 2 batang serai, daun pandan @ daun limau purut ke dalam masakan tadi.
- Seterusnya, tuang santan ke dalam masakan berserta garam secukup rasa. Kacau sampai mendidih, kemudian masukkan ubi kentang. Kecilkan api dan kacau lagi sampai kuah menjadi pekat.
- Sedia untuk dihidang.....
==========================SELAMAT MENJAMU=============================
Tiada ulasan:
Catat Ulasan