GULAI KUNING IKAN TONGKOL(AYA)
bahan A (utk rebus ikan)
1sudu garam
gula dan asam keping
2 cawan air
bahan b
500gm ikan tongkol
700ml santan
7biji bawang merah(di kisar)
3 biji bawang putih(kisar)
2 inci lengkuas(diksar)
2 biji lada hijau. serbuk cili 1sudu besar
1 keping asam. kunyit 1 sudu besar
garam 1sudu besar dan gula
cara-cara:
bersih ikan kemudian masukan ikan yang di potong ke dalam periuk
bahan a rebus sampai ai kering dan angkat
masukan santan ke dalam periuk dan bahan yang di kisar tadi.
masak dengan api yang sederhana saja.kacau pelahan-lahan
bila mendidih tambah kan asam keping , garam, gula, dan lada hijau yang di potong kecil
bila masak angkat
rasa dulu kuahnya dan tambah apa yang kurang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan