Rabu, 29 Mei 2013

Ikan Pari Bakar Daun Kunyit



IKAN PARI BAKAR DAUN KUNYIT



Bahan-bahan

  • 1 ekor ikan pari sederhana besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 3 biji bawang merah
  • 1cm halia
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula
  • sehelai daun kunyit (dihiris kecil-kecil)


Cara memasak..

  1. Bersihkan ikan pari.
  2. Kisarkan bawang merah,bawang putih dan halia sehingga hancur.
  3. Tumis bahan yang dikisar tadi sehingga naik baunya. Kemudian lumurkan bahan yang ditumis tadi pada ikan pari berserta dengan garam, gula dan serbuk kunyit.
  4. Alaskan ikan pari dengan sehelai daun pisang untuk mengelakkan ia melekat pada pembakar. 
  5. Hiris nipis daun kunyit kemudian taburkan ke atas ikan pari sewaktu dibakar. Tunggu sehingga masak dan sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan