IKAN PARI BAKAR DAUN KUNYIT
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan pari sederhana besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 3 biji bawang merah
- 1cm halia
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula
- sehelai daun kunyit (dihiris kecil-kecil)
Cara memasak..
- Bersihkan ikan pari.
- Kisarkan bawang merah,bawang putih dan halia sehingga hancur.
- Tumis bahan yang dikisar tadi sehingga naik baunya. Kemudian lumurkan bahan yang ditumis tadi pada ikan pari berserta dengan garam, gula dan serbuk kunyit.
- Alaskan ikan pari dengan sehelai daun pisang untuk mengelakkan ia melekat pada pembakar.
- Hiris nipis daun kunyit kemudian taburkan ke atas ikan pari sewaktu dibakar. Tunggu sehingga masak dan sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan