Selasa, 28 Mei 2013

Sup Tulang Lembu Special



SUP TULANG LEMBU SPECIAL




Bahan-bahan A
  • 1kg tulang lembu
  • 2 liter air
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 2.5cm halia (diketuk)
  • satu bungkus sup bunjut daging
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • bahan perasa
  • sehelai daun pandan
  • sebiji ubi kentang (dibelah 4)
  • sebiji lobak merah (dihiris bulat)


Bahan-bahan B (untuk menumis)
  • sekuntum bunga lawang
  • sebatang kayu manis (dipecahkan)
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • minyak masak


Bahan-bahan C (untuk dihiris)
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih 
  • 1 inci halia


Bahan hiasan (pilihan)
  • 3 sudu bawang goreng
  • daun sup
  • daun bawang
  • limau nipis

Cara-cara....
  1. Rebus tulang sehingga empuk daging yg berada di tulang.
  2. Tumiskan bahan B sehingga naik bau.
  3. Masukkan pula hirisan bawang merah,putih dan halia sampai menjadi warna kekuningan dan naik baunya.
  4. Masukkan semua bahan tumis ke dalam periuk rebusan air tulang tadi.
  5. Masukkan sup bunjut, garam, serbuk perasa (ajinamoto) dan daun pandan beserta dengan sebiji ubi kenteng dan lobak merah ke dalam masakan tadi. Kacau rata sampai mendidih, perlahakan api. Tunggu selama 10 minit dan boleh diangkat. 
  6. Hiaskan dengan meletakkan hirisan limau nipis, daun sup, daun bawang dan bawang goreng ke atas hidangan tadi.
(untuk mengurangkan lemak pada kuah sup, buang air rebusan pertama apabila mendidih sewaktu tulang direbus. Kemudian masukkan air yang baru, panaskan sampai mendidih)  



Tiada ulasan:

Catat Ulasan